maandag 21 april 2008

Fraaie kleurenafbeeldingen bij tabletten teerzeep in 1916


Kartonnen bijlage van één blad
In het septembernummer van 1916 van het toen befaamde Engelse STRAND Magazine — mede zo lang bekend gebleven doordat de verhalen van Arthur Conan Doyle over Sherlock Holmes daarin werden gepubliceerd— is tussen de normale katernen één kleiner kartonnen blad geplaatst — hetgeen op de binderij bij het vergaren van de normale vellen voor de aflevering van het tijdscrhrift daar moet worden tussengevoegd op de plek die technisch het beste uitkomt in overeenstemming met de wensen van de adverteerder.
In de loop van negentig jaar zijn op de witte randen wel enige watervlekken bespeurbaar en op de blanco gebleven achterzijde zijn die zelfs zeer groot. Bij nadere beschouwing zijn de witte gedeelten in de kleurenafbeeldingen overigens ook op die manier licht aangetast.

Gratis tegen inlevering van wikkels
De beide kleurenafbeeldingen konden gratis als replica op het formaat 27 bij 33 inches (ca. 68 x 83 cm) worden verkregen door de gebruikers van coal tar soap van de firma Wright, als zij veertig wikkels van de betreffende zeeptabletten instuurden, vergezeld van 9 dimes voor verpakking en verzending (vanuit het buitenland extra). Dat moest naar het adres van de fabrikant, voorafgegaan door "Pictures".
Het bovenste van de beide afgebeelde schilderijen is van Fred Roe (1864-1947) en draagt de titel The Toast is Britain. De afbeelding wordt omschreven als "A delightful portrayal of an incident at a Banquet at which Nelson figures in company with Benjamin West, the great painter."
Het onderste heet Oranges and Lemons, een kinderspel, geschilderd door Sheridan Knowles (1863-1931). Het wordt gekwalificeerd als "Perhaps one of the happiest expressions of children at play in rustic surroundings."

Geen opmerkingen: