dinsdag 6 december 2011

Een exemplaar van de derde druk uit 1883 van Van Mauriks Uit het Volk voor een halve euro

Eén dag voordat ik een gebonden exemplaar van de derde druk, uit 1883, van Uit het Volk ─ Amsterdamsche Novellen van Justus van Maurik Junior (1846-1904), voor het eerst verschenen in 1879, in een stapel met definitieve opruimingsboeken vond voor het luttele bedrag van vijftig cents, kostte het nog tien euro. De beperkte ruimte in de middelgrote winkel en de daarbij behorende magazijnen heeft de eigenaren al enige tijd geleden doen besluiten om ─ uitzonderingen daargelaten ─ boeken die langer dan twee jaar in de winkel staan, hetzij aanzienlijk in prijs te verlagen, dan wel dat heel drastisch te doen en de boeken in kwestie te dumpen in kratten, dozen en stapels, waaruit men voor een halve euro per stuk mag kiezen.
De rode linnen band is goed geconserveerd; de rug wel iets minder dan het voorplat, waarvan u hiernaast het centrale gedeelte ziet afgebeeld.
De verzameling telt 266 bladzijden met in totaal negentien verhalen, waarvan sommige ─ zes, zeven en vier ─ tot een groter geheel behoren. Het boek is voorzien van acht platen door Johan Braakensiek (1858-1940) ─ leerling van David Bles ─  vervaardigd "naar schetsen van de schrijver". Daarvan hebben we ook een zeer karakteristiek exemplaar in dit artikel opgenomen.


Geen opmerkingen: