maandag 12 mei 2008

Serendipiteit (3) — Buitenlandse architectuur omstreeks 1905 met veel variatie biedt aanleiding tot een terugblik


Bij het sorteren, nu alweer bijna vijf jaar geleden, van vele honderden detectives en aanverwante ontspanningslectuur voor de erven van een overleden vriendin, viel mij een door enige flinke waterschade aan de achterzijde van de band aangetast exemplaar van het boek Das Einzelwohnhaus der Neuzeit, herausgegeben von Erich Haenel und Henrich Tscharmann, in handen, dat in wezen voor het oud papier bestemd was, maar dat ik daar van heb gered. Niet alleen vanwege de zes prachtige kleurenplaten die daarin op zwart karton tussen de katernen los waren ingeplakt, maar ook vanwege de schat aan informatie omtrent de eengezinswoningen die net iets meer dan exact een eeuw geleden werden ontworpen door buitenlandse architecten voor zulke behuizingen van de betere standen. U kent dat immers wel: een speelkamer voor de kinderen, een apart vertrek voor de vrouw des huizes, een woonkamer en een eetkamer, een salon en een ruime hal, en een herenkamer, dan wel een studeerkamer, bergruimten en doorloopmogelijkheden onder de trap naar boven. Daar bevinden zich dan ook weer eventuele logeerkamers, een ouderslaapkamer en een kinderslaapkamer. Nog een verdieping hoger allerlei extra ruimten, waaronder die voor het personeel.
Het in dubbeldraads linnen gebonden boek, uitgevoerd met kunstdrukpapier, dat in 1907 is gepubliceerd door de Verlagsbuchhandlung von J.J. Weber te Leipzig biedt plattegronden, berekeningen van de kostprijs per vierkante meter van het woonoppervlak al dan niet inclusief een redelijke hoeveelheid grond rondom.
Het boek is gerealiseerd binnen een reeks Handboeken, die de thema's bouwconstructie; bouwstijlen; verwarming, verlichting en ventilatie; moderne koeltechniek; ornamentiek; waterverzorging van gebouwen; en statica behelzen en variërenqua aantal illustraties: van 137 tot 482, en toch kostte het duurste boek toen slechts 4 Mark 50 Pfennig.
Dat waren me nog eens tijden voor boekenliefhebbers.


____________
Afbeeldingen
1. Ontwerp an Bischoff & Weideli te Zürich voor een landhuis aan de nieuwe Weinsteige te Stuttgart, circa 1905.
2. Plattegrond van de benedenverdieping van het huis in kwestie.
3. Plattegrond van de bovenverdieping van het bovengemelde huis.

Geen opmerkingen: