zaterdag 2 oktober 2010

Een serie foto's uit het eind van de negentiende eeuw (1)

Berkelpoort Valkenburg, ca. 1890
Teruggevonden
De hiernaast afgebeelde foto uit de laatste periode van de negentiende eeuw, zal omstreeks 1890 zijn gemaakt van de Berkelpoort in het Limburgse Valkenburg.
Tijdens het zoeken naar enkele volstrekt andere afbeeldingen vond ik deze, met nog 24 andere, terug in één der vele afdelingen van mijn archief. Evenals de op onze zustersite Tempel der beeldende kunsten in een bijdrage van heden beschreven kunst-prentbriefkaart stammen al die foto's uit de nalatenschap van één van mijn voormalige uitgevers.
Alle foto's uit deze verzameling zijn van dezelfde grootte — de afbeelding hiernaast is weergegeven op het oorspronkelijek formaat — zijn opgeplakt op zeer stevig karton, in de meeste gevallen door het fotobedrijf zelf. Er zijn enkele bij van plaatsen uit Nederland, de rest bestaat uit weergaven van buitenlandse plekken, in voornamelijk Duitsland en Luxemburg, zijn vertegenwoordigd.
De thema's verschillen onderling ook flink, al zijn er wel meer die een panorama bieden op een stad of een stroom, dan wel een instituut.
Die foto's vormen een mooi onderwerp voor een site als deze, over de periode die we als fin de siècle kwalificeren, aangezien ze alle uit de beide laatste decennia van de negentiende eeuw stammen.

Geen opmerkingen: