vrijdag 9 september 2011

Het nieuwe straatbeeld van Parijs gevangen door een grootmeester der beeldende kunsten

Henri de Toulouse Lautrec: L'Automobiliste.
Lithografie uit 1896. Enige bestaande vorm.
Formaat 373 x 268 mm.
L'Automobiliste van Toulouse-Lautrec
Aan het einde van de negentiende eeuw verschenen de eerste automobielen in het straatbeeld, in principe in de steden. Dat was tevens het geval in de hoofdstad van het land van Marianne: Parijs, ten tijde van het overlijden van een persoon met een internationaal vermaarde naam uit de automobielindustrie: Adam Opel.

Uitbeelding door meester

De fameuze Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) heeft in 1896 ─ in de periode dat het hem niet meer zo goed ging ─ zijn neef, Dr. Tapié de Celeyran, uitgebeeld als L'Automboliste. Die man was één van de enthousiastelingen, die zich in het openbaar vertoonden in 'vermommingen', bestaande uit petten, brillen en jassen van vervaardigd van een geitenvel.
Het ligt voor de hand dat dit nieuwe straatbeeld
, en zeker in Parijs, veelvuldig thema van karikaturen is geworden.

De kunstenaar kort herdacht

Op deze dag presenteert de regionale Duitse radiozender WDR3, in het programma ZeitZeichen: Stichtag heute een korte uitzending van een kwartiertje, waarin de kunstenaar wordt herdacht, omdat hij op 9 september, in het jaar 1901, is overleden tijdens een bezoek aan zijn moeder.
__________

NASCHRIFT 2 oktober 2011:
Zie tevens een lithografie uit 1893 van Lautrec op de site Muziek en mensen, heden opgenomen; over de koffiehuis-zanger Caudieux
____________

Geen opmerkingen: