woensdag 25 juni 2008

Albums vol nostalgie via oude ansichtkaarten van rond 1900 — nu voor een habbekrats bij boekendumps (1)


Liefhebbers van de reeksen boeken die inhoudelijk in woord en beeld over de periode rondom 1900 gaan, kunnen — als ze er even snel bij zijn — nu hun hart ophalen, aangezien de filialen van de firma Boekenvoordeel diverse van de boeken op het hierboven afgebeelde breedteformaat in de Totale Uitverkoop aanbieden. Kostten ze oorspronkelijk ongeveer zo'n tien euro en werden ze enige tijd later voor net geen zes euro opgeruimd en weer enige tijd voor nog weer de helft daarvan, thans is de tijd van de ware Habbekrats aangebroken. Ze liggen nu voor 99 eurocent binnen ieders bereik. Dat zou eventueel per regio kunnen verschillen; in Groningen heb ik vier verschillende delen gesignaleerd.
De reeks, gerealiseerd door Slingenberg Boekproducties te Hoogeveen, is technisch goed verzorgd en biedt een grote keuze aan thema's: onderwerpen uit de geschiedenis, of verzamelingen van ansichten van een bepaalde woonplaats (Gorinchem wordt nu 'weggegeven'), dan wel over plaatsen langs de Vecht, alle ademen dezelfde sfeer van anno toen. Het binnenwerk bestaat uit 96 bladzijden op het formaat x centimeter en de afdrukken zijn zo duidelijk mogelijk gerealiseerd. Er zijn in het getoonde Nostalgie en romantiek rond 1900, met de ondertitel zo was het (een toevoeging die we op meer van die deeltjes aantreffen) oude ansichten afgedrukt die we in andere boeken dan wel historische rubrieken — in bij voorbeeld huis-aan-huis bladen — wel eens in een mindere kwaliteit hebben gezien. De foto helemaal onderaan, van de Hereweg in Groningen bij het Sterrebos, vormt daarvan een goed voorbeeld. Niet alleen is dat plaatje veelvuldig in slechtere kwaliteit aan ons voorgesteld, ja zelfs afgrijselijk ingekleurde versies met opdringerig vies groen en onwerkelijk rood zijn ons onder ogen gekomen.
Via Internet of met behulp van de periodieke folder, die eventueel bij u op de mat valt, kunt u snel zien waar zich in uw omgeving een filiaal van de firma Boekenvoordeel bevindt. (Zie tevens onze zustersite Tempel der Historie voor een bijdrage over een ander deel uit die reeks.)
____________
Afbeeldingen
1. Voorplat van het boek in kwestie, met op de ovale foto een dame die zich rond 1900 in een Amsterdams atelier heeft laten vereeuwigen.
2. Onderaan de prentbriefkaart staat de tekst Ze laat zich uittekenen, en zo laat deze als 'Larense schone' gekwalificeerde dame zich van haar beste kant zien.
3. Romantisch plaatje rond de vorige eeuwwisseling. Boven het hoofd van de erop voorkomende man bevindt zich een cartouche voor de naam. In dit geval staat er Henri.

4. Hoewel het winter is, wagen veel Groningers een wandeling aan de invalsweg vanuit het zuiden, bij het Sterrebos, tot lang na de Tweede Wereldoorlog een gezochte plek voor ontspannen wandelen. Sedert de zuidelijke ringweg met een enorm verkeersaanbod, weliswaar verhoogd, door dit bos loopt, is de belangstelling daarvoor flink afgenomen. Er bestaan serieuze plannen deze ringweg in (om) Groningen in een tunnel te plaatsen, waardoor het verkeerslawaai in het oude bos flink zou afnemen.

Geen opmerkingen: